Siirry pääsisältöön

Tarinaa näyttelyistäni - pelkoa, jännitystä, odotuksia ja isoja yllätyksiä

 

Aloittaessani akryylimaaleilla maalaamisen 2019,  en missään vaiheessa ajatellut maalata saadakseni taulujani näyttelyihin tai esille ylipäätään, halusin vain maalata ja kokeilla. Maalasin onnesta, ilosta ja luomisen himosta. Omasta mielestäni akryylimaalit olivat sopiva tekniikka minulle tämän onnen, ilon ja muidenkin tunteiden sekä tapahtumien levittämiseen kankaille. Laitoin taulujani Facebook-sivulleni ja Instagramiin. Positiivinen palaute ja vastaanotto saivat minut hiukan hämilleni, mutta antoi uskoa maalaamisen jatkamiseen. Keväällä 2020 täysin puskista ystäväni Päivi Loviisasta ehdotti minulle näyttelyn pitämistä Loviisassa. En aivan ollut vakuuttunut asiasta - vielä.

Ensimmäisen näyttelyn riputuspuuhissa 2020

Näyttelyt ja niihin valmistautuminen ovat aina jännittäneet, etenkin niistä ensimmäinen. Kun ei ollut kokemusta, ei tiennyt mitä odottaa, ajatukset velloivat epätoivon ja 'en mä sittenkään' -ajatusten välillä ensimmäisen näyttelyni kynnyksellä. Onneksi ystäväni Päivi Loviisasta sai minut vakuuttuneeksi, että nyt oli näyttelyn ja tekemieni taulujen aika tulla esille. Niinpä ensimmäinen yksityisnäyttelyni oli paikassa Art Gallery Loviisa elokuussa 2020.

Ripustus valmis

Avajaispäivä 25.8.2020 - lähes jännityksestä jäykkänä :-)

Avajaispäivänä jännitti aivan turkasesti, enkä uskonut, että kovinkaan moni tulisi Loviisaan asti, vaikka kutsuja oli lähetettykin. Minulle täytenä yllätyksenä paikalle ilmestyi noin viisikymmentä ihmistä - tuttuja Helsingistä, Espoosta, Lahdesta ja paikallisia Loviisasta. Iltapäivä oli uskomattoman upea. Kaikki ne kohtaamiset ja ennen kaikkea avajaisissa varattujen taulujen määrä. Siitä suuri kiitos kaikille sen tehneille - arvostan teitä keräilijäni - olen todella otettu. En ole selvinnyt siitä vieläkään. Sen lisäksi kaksi alueellista lehtiä (Loviisan Sanomat ja Nya Östis) tekivät minusta jutun - hämmennys oli mitä suurin. Kaiken kaikkiaan kolmen (3) viikona aikana kävijöitä galleriassa vieraili noin kolmisensataa.

Loviisan Sanomien kirjoittama juttu näyttelystäni 

Sitten sain Päiviltä uuden ehdotuksen - 'Mitäs jos pitäisit taulujasi esillä Ravintola Localessa, Loviisassa'. Vastaukseni oli yksiselitteisen selkeä, tottakai. Kun kerran alkuun on päästy. Näyttelyn teema jatkoi suurin piirtein samaa meriaiheista-linjaa kuin ensimmäisessä näyttelyssänikin, mutta nyt oli ihmiset/ihmishahmot enemmän mukana kuvassa. Näyttely oli Localessa kesäkuun puolesta välistä elokuun 2021 loppuun. Miljöö oli hyvä ja muutamia tauluja sieltäkin matkasi keräilijöiden mukaan eri puolille Suomea. Naapurimaa Ruotsiinkin meni yksi teos.

Ravintola Localen yksi saleista
Pianon päällä teos "Somewhere over the sea"

Sitten sainkin jo seuraavan ehdotuksen Päiviltä. Hiukan taas hämmästelin ja ajattelin, että onko minulla riittävästi aikaa uusien teosten toteuttamiselle. Ennen sitä kuitenkin olin Päivin pyynnöstä live-maalaamassa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa elokuun 2021 lopussa. Se oli taas jotain uutta minulle ja jännitti vielä enemmän. Vielä ei ollut aavistustakaan mitä tekisin, kunnes kotiin palattuani keksin, että teen ranta-sarjan (kolme pientä taulua 3x 30x30). Päätin myös, että piirrän/maalaan kevyesti valitsemani aiheet valmiiksi kankaille nopeuttaakseni maalaamisen edistymistä.

Tässä kotona hahmotelluista teoksista kooste

Tässä sitä ollaan työn touhussa ensimmäisen osalta. 

Eräs hyvä ja pitkäikäinen tuttavani pölähti paikalle juuri kun olin saanut valmiiksi ensimmäisen noista teoksistani, hän halusi ostaa sen. Lisäksi hän näki kaksi muuta hahmotelmaani ja kysyi millä väreillä, fiiliksillä ajoin toteuttaa ne. Kuultuaan värimaailman, hän päätti ostaa koko sarjan - valtava kiitos Marjalle! Tämä tilaisuus oli kaikesta jännittämisestä huolimatta succsee.

Lopputulos. 
Tässä koko tekemäni Ranta -sarja keräilijän kotona, piirongin päällä :-).

Kaiken tämän jälkeen mitä vuonna 2021 tapahtui ja jo ennen sitä koin ansainneeni pienin breikin maalaamisesta. Matkustimme vaimoni kanssa Ranskaan, jossa sitten maalaushimo iskikin toden teolla. Maali ja canvas -kauppaan siis. Alla kolme teosta, jotka mm. silloin maalasin Ranskassa  ja jotka koristavat nyt ystäviemme talon seiniä Ranskassa. Näistä viimeisin on toisen ystävämme seinällä Toulosen lähellä. Ranskan-matkan tarkoitus oli huilata ja kerätä ideoita tulevaan, kevään 2022 näyttelyyn, joka tulisi olemaan Tullisillan Kotigalleriassa Loviisassa, avajaispäivä olisi 12.2.2022. Kukas muu sitä oli organisoimassa kuin ystäväni Päivi - ISO kiitos Päivi kaikesta siitä mitä olen saanut kokea näiden menneiden näyttelyiden osalta.

Vati (sijainti Ranska)

Triptyykki, aprikoosipuu (sijainti Ranska)

Yhdessä (sijainti Ranska)

Matka kaikkinensa, etenkin ideoiden keruuretkenä, oli loistava ja varsin antoisa. Pääni oli kuin ampiaispesä. Tuntui siltä, että sieltä ei tässä vaiheessa selviä kukaan kankaalle. Aikaa kului ja asiat ja ideat alkoivat muuttua 'hunajaksi'. Pensselit löysivät oikeita haluamiani vetoja kankaalle, uusia värejä, uusia aiheita - ihmiset pääosassa, tanssien tai muuten vain ollen. Tunnelma oli tärkeintä.

Jälleen Loviisan Sanomat ja Nya Östis olivat paikalla. 

Tämänkin näyttelyn avajaisiin saapui mukavasti porukkaa. Näyttely oli auki aina toukokuun loppuun asti. Kävijöitä kaiken kaikkiaan oli paljon, ottaen huomioon, että Kotigalleria sijaitsi yksityiskodissa. Suuri kiitos kaikille keräilijöille ja kävijöille - olen otettu kaikesta saamastani huomiosta. Se antoi edelleen uskoa tuleviin näyttelyihin ja into piukeana odottelen niitä.

Seuraava näyttely olikin jo lähes oven takana. Syyskuuhun oli hyvin aikaa, mutta ennen sitä oli vielä Helsingin Taideyhdistyksen (HTY) vuosinäyttely Kaapelin Puristamolla elo-syyskuussa.

Esillä oli kolme vähän aikasempaa tuotantoa - Normandia fiiliksiä.

Näyttelyssä oli parin sadan taiteilijan teoksia, kävijöitä oli runsaasti ja näyttely sai hyvin huomiota. Oli kiva tavata yhdistyksen kollegoja, vaihtaa mielipiteitä ja ennen kaikkea nähdä muiden tuotoksia.

Seuraava näyttelykin oli jo aika pian, Galleria FOGGA'ssa, Lauttasaaressa, 3.9. - 22.9.2022. Taas ennen avajaisia vatsassani tuntui tällä kertaa olevan kokonainen perhosparvi. Näyttely oli yhteinen kolmen muun taitavan tekijän kanssa. Avajaisissa oli oikein mukava pöhinä ja aika lensi siivillä. Kiitos kaikille kävijöille.

Sitten vuorossa jo lokakuussa Helsingin Taideyhdistyksen (HTY) ryhmänäyttely - nimenä "Hetkien merkitys", galleriana tällä kertaa Albert IX. Esillä oli 40 taiteen tekijän teoksia. Itselläni oli esillä kaksi kasvokuvaa, värimaailmaltaan samankaltaisia, mielikuvitushenkilöitä. Ehkä olen ne jossain vaiheessa bongannut ja tallentanut verkkokalvoilleni odottamaan tyhjää canvasta.

Galleria Albert IX

Näiltä osin vuosi 2022 oli paketissa. Tosin uusia sopimuksia on jo taskussa tulevalle eli tälle vuodelle 2023. Ensimmäinen jo toteutunut yhteisnäyttely oli (päättyy 2.4.23) AVA Gallerian kevätnäyttely, jossa minulla on yksi teos esillä.

Muut nyt tiedossa olevat tulevat tapahtumat ja/tai näyttelyt vuonna 2023.

29.4.-26.5.   
HTY:n  ryhmänäyttely "Uusia tuulia" Galleria 4-kuus
Kesäkuu      
Art Gallery Loviisa, usea taiteilija, kaikilla sama aihe "Kukat", esillä yksi oma työ
Heinäkuu     
Art Gallery Loviisa, usea taiteilija, kaikilla sama aihe "Meri"; esillä kaksi omaa työtä
Elokuu
Art Gallery Loviisa, usea taiteilija, kaikilla sama aihe "Kahvikuppi", yksi oma työ esillä
Itse olen mukana kaikissa kolmessa  Loviisassa
18. - 19.7.        
Live-maalausta Aleksanterin pihalla Loviisassa parin muun taiteilijan kanssa. Samaan aikaan Loviisassa on Asuntomessut. Pari hyvää syytä mennä tutustumaan Loviisaan 
1.8.
Osallistuminen Helsingin Taideyhdistyksen avoimeen kuvataidekilpailuun - voittaja selviää 15.8 Taideyhdistyksen syksyn vuosinäyttelyn avajaisissa
15.8 - 3.9.
Helsingin Taideyhdistyksen vuosinäyttely teemalla Syksy kuiskaa
15. - 30.9.
Helsingin Taideyhdistyksen verkkogalleriassa esillä 8 teosta
                                                                             https://helsingintaideyhdistys.wordpress.com/
29.10 - 24.11.  
Nukketaiteilija Karita Kansin kanssa yhteisnäyttely Galleria 4-kuusEsillä noin 40 teostani, joista suurin osa uusia. Karita puolestaan esittelee herkkiäkin herkempiä nukkejaan.

Näin nopeasti katsottuna kiirettä pitää, juu niin pitääkin. Kiire ei silti ole ollenkaan, sillä olen aloittanut uusien teosten tekemisen jo viime vuoden puolella kun selvisi Galleria 4-kuuden näyttelyn ajankohta ja sopimus oli solmittu.

Nyt toivotan kaikille erinomaista kevättä, vaikka tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että uutta lunta saadaan vielä parin viikon aikana. Mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Olkaahan kuulolla. Muistutan kyllä jokaisen tapahtuman/näyttelyn alla niistä, ajankohdista ja paikoista Facebook- ja Instagram-sivuillani. 

Tervetuloa kaikkiin mihin teidän on mahdollista vaan tulla. 
Kiitos etukäteen taiteeni tukemisesta ja sen nauttimisesta. 
Odotan kohtaamisia  ja keskusteluja kanssanne. Kommentit

Suosikit

Hahmotelmasta lopputulokseen - tarinoita taulujen takana - mielenkiintoisia seikkailuja.

Vuosikaudet minulla on ollut erilaisia skitsi-kirjoja ja -vihkoja, joihin olen milloin mitäkin hahmotellut, tietämättä miten se toteutan, missä muodossa, millä tekniikalla ja milloin. Usein hahmotelmaa tehdessä mieleen ei piirry minkäänlaisia mielleyhtymiä tai kuvia lopputuloksesta,  saati sitten väreistä, ja joskus taas ajatus syntyy heti. Syntyneet ajatukset kirjaan ylös myöhempää tarvetta varten; tosin toteutusvaiheessa ylöskirjatut ajatukset voivat saada aivan uudenlaisen merkityksen. Kaikki tämä antaa ja lisää tekemiseen mielenkiintoa. Joskus muistiinpanot koskevat värejä, taustaa, asettelua tai jotain muuta, kenties jotain yksityiskohtaa. Myös mahdollista kankaan kokoa olen miettinyt usein, jos on ollut aavistus lopputuloksesta; silloin jo hahmottelen mielessäni muun muassa asettelua ja värejä.  Tässä tekstissä pureudun muutamiin teoksiin, joista on hahmotelma ja eri valmistusvaiheita. Valotan hiukan niiden syntytaustaa ja ideaa, jos sellaisia on ollut. Aina ei ole, vaan ne synty

Miten minusta tuli kuvataitelija

  Itsestäni piirretty kuva valokuvasta (kuvanottohetkellä olin noin 3-vuotias) Kun katson vuosia taaksepäin, mitä näen? Äärimmäisen innokkaan, kokeilun haluisen nuoren miehen alun, joka halusi luoda. Tuossa vaiheessa ei vielä ollut minkäänlaisia ajatuksia tai suunnitelmia vakavammasta tekemisestä. Piirtelin omaksi ilokseni lähes päivittäin ja maalasin vesiväreillä. Innostuksen sai aikaan aina joku idea joko näkemästäni kuvasta tai asiasta, ihmisen ilmeestä. Edessä on ollut varsin pitkä tie. Matkan varrella on syntynyt myös todella paljon suttupaperia eli epäonnistumisia.  Lyijykynäharjoitus    Vesiväriteos, harjoitelma Kaiken alku itselleni on ollut piirtäminen, sen oppiminen ja kehittäminen, sille tasolle kuin vain itsenäisesti pystyin. Vanhempani ostivat minulle lahjaksi kirjan 'Opi piirtämään', jota ahkerasti sitten tutkin ja siitä opiskelin erilaisia piirtämisen saloja. Yritän edelleen kehittää piirtämistäni, en ole siinä omasta mielestäni lähelläkään riittävän hyvää. Vesiv