Siirry pääsisältöön

Meri ja veneet; loputon inspiraation lähde

 


Meri on ollut minulle syntymästä asti lähellä ja läheinen. Synnyin Vaasassa, meren äärellä siis. Rakastan sen tuoksua, villiyttä, rajuutta, kuohuntaa, tyyneyttä, yllätyksellisyyttä. Sen lisäksi merellä voi veneillä, joko soudellen, purjehtien tai moottoriveneellä, uida, kalastaa tai vain nauttia rantsulla maaten tai kivikossa istuen. 

Kolmevuotiaana meinasin hukkua Vaasan Hietasaaren uimarannalla. Katselin rannalta kun lapsilla, jotka hyppivät laiturilta veteen, pää pompsahti heti veden pinnalle. Sitä ihmetellessä ajattelin ilmeisesti, miksen minäkin. Kun isoveljen ja isosiskon silmä vältti, olin laiturilla ja hyppäsin. Onneksi naapurin Liisa, minua muutaman vuoden vanhempi, huomasi minun hyppäävän ja totesi yhtälön olevan mahdoton. Hän sukelsi perääni, poimi minut pohjasta pinnalle, selvisin. 

Kotona sisko ja veli saivat hiukan moitteita aiheesta, ei sen enempää. Sellainen voimakas, vetovoimainen on meri minulle ollut, sitä ei voinut vastustaa. Siitä lähtien ja myöhemminkin kunnioitus merta kohtaan on ollut hyvin vahva, etenkin merellä vietettyjen aikojen valossa mitä erilaisimmissa keleissä.

Tässä blogijutussa julkaisen muutamia jo kenties aikaisemminkin nähtyjä meri- ja veneaiheisia teoksia ja kerron hiukan niiden taustaa, ja mitä niille kuuluu nyt. 

Tämä teos oli ensimmäisiä veneteoksia, joita olen tehnyt 2020. Nykyisin teos löytyy poikani seinältä, kooltaan 73x92cm ja nimeltään Low tide in Normandy. Näkymä ja värit ovat minulle Normandiaa, jossa vuorovedenvaihtelujen ansiosta veneet yleensä makaavat pohjassa odottaen seuraavaa nousuvettä.

Tämä teos - 100x120cm, Golden morning - syntyi kesäpaikkamme Loviisan tunnelmista. Mielikuvissa tyyni merenrantalahti, johon aurinko aamulla jo mukavasti porottaa, makaa vene kaislikossa parkissa. Itse aistin tämän kautta niitä aamuja, joita olen vietettyinä kesinä Loviisassa kokenut. Teos oli minun ensimmäisessä yksityisnäyttelyssäni esillä Art Gallery Loviisassa elokuussa 2020. Teos löysi tiensä Helsinkiläiseen kotiin.

Tämä teos oli tilaustyö. Loviisan huvilanaapurin rouva täytti 80v vuonna 2021 ja heidän toinen huvilanaapurinsa tilasi tämän työn minulta. Teos on 40x40cm plus kehykset ja nimeltään Memory of Lovisa bay. Teoksessa on mielikuvituksellinen, muistoihini pohjautuva näkymä Loviisan lahdelle.

Tämä teos syntyi Art Gallery Loviisassa pidetyn yksityisnäyttelyni seurauksena. Eräs rouva tilasi sen minulta suurin piirtein seuraavin speksein: punainen purjevene, merimaisema, saaria. Taulu tuli häälahjaksi parille, joka rakastaa merta ja haaveena oma punainen purjevene. Teoksen koko 50x70cm ja nimeltään Morning moment, 2020.

Tämä teos syntyi pelkästään ihastuksesta mereen ja purjeveneisiin; olkoon vaikka tribuutti isälleni, joka rakasti purjehtimista. Näkymä muistuttaa minua Haukilahden venesatamasta, jonka ohi usein kuljen joko pyöräillen tai kävellen. Teos on kooltaan 38x46cm ja nimeltään Ready to go, 2021. Toistaiseksi teos löytyy kotoani, pikkustudioni kätköissä Espoossa.

Tämä oli tilaustyö. Ystäväni kävivät yksityisnäyttelyni avajaisissa Loviisassa 2020. Tykästyivät tyyliini sen verran, että halusivat teettää minulla taulun itselleen; seinällä oli kuulemma juuri sopivan kokoinen tyhjä aukko. Osa teoksen väreistä tulee omasta mielikuvituksestani ja ajasta auringonlaskun aikaan, osa heidän kotona olevasta värimaailmasta. Näkymä muistuttaa heitä Siuntiossa vietetystä ajastaan, jossa he asuivat useita vuosia meren rannalla. Teos on kooltaan  100x120cm ja nimeltään Autumnal equinox, 2020.

Nightfall, 2022 - 80x100cm. Tämäkin teos oli tlaustyö. Tilaaja oli nähnyt taulujani jossain ja siitä innostuneena oli yhteydessä minuun. Hän toivoi Thaimaalais-vaikutteista merimaisemaa, tyynessä vedessä veneen  ja vedessä jossain kohtaa unohtunutta kalaverkkoa roikkumassa kepin nokassa. Hän oli lopputulokseen tyytyväinen.

Eräs yritys halusi seinälleen teoksen myrskylinnusta. Ystäväni, silloinen yrityksen toimitusjohtaja, otti minun yhteyttä asiassa. Hän oli nähnyt taulujani jossain ja kiinnostui. Sturmvogel, 2022, 80x100cm. Spekseinä siis myrskylintu, egologisuus, puhtaus ja pari muuta määrettä. Nykyisin teos on heidän Suomen konttorinsa sisääntuloaulan seinällä. Ensimmäinen ikinä maalaamani lintu, kannatti kokeilla.

Stromy Beach, 2020, 73x92. Tämä löysi tiensä ostajan seinälle Loviisan yksityisnäyttelyni kautta 2020. Tässäkin teoksessa toistuu kokemaani Normandian värimaailmaa.

Back to Normandy, 2020, 60x80cm. Lasku-/nousuvesiaikaa Normandiassa. Näkymä muistuttaa yhtä matalaa merenlahtirantaa Normandian itäpuolella, Utah ja Omaha Beach'n välissä. Teos on toistaiseksi kotona studiossani odottamassa mahdollista keräilijää.

Beach life, 2021, 35x70cm. Tämän teoksen halusi omakseen loviisalaisrouva. Hän oli nähnyt teoksen ravintola Localessa Loviisassa. Kun näyttely oli jo ohi, hän oli minuun yhteydessä ja kysyi oliko teos vielä vapaana; ja olihan se. Kuvan tyttö juoksee rannalla lentävän lokin perässä. Näkymä syöpyi mieleeni, se lisäski, että otin tapahtumasta kuvan ollessani viettämässä vapaa-aikaa Normandian UTAH Beach'llä. Sama värimaailma toistuu kuin ylemmässä teoksessa.
 
Somewhere over the sea, 2021, 50x100cm. Toistaiseksi vapaan oleva teos on tällä hetkellä 29.4 - 26.5.2023 välisen ajan Helsingin Taideyhdistyksen yhteisnäyttelyssä. Näyttely pidetään Galleria 4-Kuus, Uudenmaakatu 4-6. Teos on puhdas mielikuvituksen tuote. Toki runsaista vuosien varrella näkemistäni merimaisemista on taatusti tunnelmia, värisävyjä jne päätynyt kankaalle.

Freezing point in Iceland, 2020, 80x80cm. Tämä teos syntyi täysin Islantiin tekemäni reissun ja sieltä saatujen muistikuvien ja kokemusten pohjalta 2018. Nykyinen omistaja on meri-ihminen ja innokas purjehtija. 

Gloholm, 2023, 73x92cm. Tämä teos on tilaustyö häälahjaksi pariskunnalle, joka asuu Paimiossa. Heillä on mökki saaristossa, josta he toivoivat fiilis taulua. Teoksen alaosaan, kankaan päälle olen ensin liimannut rypistettyä foliopaperia. Foliopaperin päälle levitin kiinalaista mustetta. Teoksessa folion hopeanvärinen, rypistetty pinta antaa hienostunutta kiiltoa kallioon, jossa pariskunta kuvitteellisesti seisoo rinnakkain. Lisäksi allaoleva, rypistetty folio antaa hyvän rakenteen kalliolle. Teoksen häälahjaksi saaneet henkilöt olivat hyvin tyytyväisiä ja sanoivat, että olen saanut tauluun juuri sen tunnelman jota odottivat.

Tässä viimeisin meriaiheinen teos. Halusin saada aikaan mystisen tunnelman illanhämyssä etenevästä kalastajasta menossa verkoille, kuu paistaa hempeästi ja antaa tarvittavan valon.
Teos on nimetään Kalastaja -  Koko 65x81cm.
Kyseinen teos tulee nähtäväksi Art Gallery Loviisaan heinäkuussa 2023 ja marraskuussa Galleria 4-Kuus 2023.

 Tervetuloa.

Näiden yllämainittujen meriaiheisten teosten lisäksi olen tehnyt aika monta venetaulua, jotka on joko ostettu näyttelyistä tai saanut tehdä ne tilaustöinä.

Instagram:  @juhatikanojaart
 

Kommentit

Suosikit

Tarinaa näyttelyistäni - pelkoa, jännitystä, odotuksia ja isoja yllätyksiä

  Aloittaessani akryylimaaleilla maalaamisen 2019,  en missään vaiheessa ajatellut maalata saadakseni taulujani näyttelyihin tai esille ylipäätään, halusin vain maalata ja kokeilla. Maalasin onnesta, ilosta ja luomisen himosta. Omasta mielestäni akryylimaalit olivat sopiva tekniikka minulle tämän onnen, ilon ja muidenkin tunteiden sekä tapahtumien levittämiseen kankaille. Laitoin taulujani Facebook-sivulleni ja Instagramiin. Positiivinen palaute ja vastaanotto saivat minut hiukan hämilleni, mutta antoi uskoa maalaamisen jatkamiseen. Keväällä 2020 täysin puskista ystäväni Päivi Loviisasta ehdotti minulle näyttelyn pitämistä Loviisassa. En aivan ollut vakuuttunut asiasta - vielä. Ensimmäisen näyttelyn riputuspuuhissa 2020 Näyttelyt ja niihin valmistautuminen ovat aina jännittäneet, etenkin niistä ensimmäinen. Kun ei ollut kokemusta, ei tiennyt mitä odottaa, ajatukset velloivat epätoivon ja 'en mä sittenkään' -ajatusten välillä ensimmäisen näyttelyni kynnyksellä. Onneksi ystäväni

Tunnelmia Italiasta, matka inspiraatiosiemenien perässä

Välillä täyttyy ottaa etäisyyttä studiosta, maalaamisesta ja päivittäisestä uusien teosten suunnittelusta. Tuntuu joskus, että jähmetyn paikoilleni kuin puuro. Mikään ei etene. Tiedän kuitenkin olevani suhteellisen tuottelias. Ensi vuoden marraskuussa pidettävässä näyttelyssä todennäköisesti teoksista löytyy nyt koettua värimaailmaa, mitä muuta, saas nähdä 😉. Etäisyyttä  studiosta  lähdin hakemaan vaimoni kanssa Pohjois-Italiasta, Piemontesta. Syksyn värit leikkivät upean valon kanssa, sekoittuen välillä hempeään usvaan. Ilme muuttuu päivän aikana useaan otteeseen. Aamut ja illat antavat parasta väriskaalaa. Pari ajatuksen alla olevaa teosta saattavat sotkeutua keskenään. Joskus se on hyvä, sillä se saattaa tuottaa mieluisia yllätyksiä, uusia tapoja toteuttaa jokin kohta, väriyhdistelmä tai jotain muuta positiivista tapahtuu. Tässä on osa yhdestä keskeneräisestä teoksesta esimerkkinä, jossa syksyn värit toistuvat kuten olen ne kokenut Italiassa (esim. jos vertaa ylläolevaa kuvaa). Teo

Kiitollisena isäni jalanjäljillä

  Heikki Tikanoja 😍 28.12.1919 -  21.12.2012 Usein nuorempana mietin mistä innostukseni ja kiinnostukseni tulivat piirtämiseen ja maalaamiseen sekä näyttelemiseen. Varmasti osa on saatu geeneissä. Näytteleminen osaltani jäi hyvin hyvin vähäiseksi, enimmäkseen haaveeksi. Piirtämässä ja maalaamassa muistan itseni paremmin kuin koululäksyjeni parissa. Into oppia piirtämään paremmin ja paremmin oli niin kova. Isäni Heikki oli taiteilija ja musiikinharrastaja.  Normaali arkityö kuitenkin otti oman tilansa täysipainoiselta taiteen tekemiseltä ennen eläkeikää.  Kuorolaulu ja e rityisesti p ianonsoitto olivat musiikkiharrastuksista rakkaimpia. Myös näytteleminen oli tuttua; sitä hän harrasti Vaasan englanninkielisessä harrastelijateatterissa. Kotona ollessaan hän lähes aina piirteli jotain, enimmäkseen lyijykynällä, teki ristikoita tai soitti pianoa.  Isäni täyttäessä 63 vuotta ja jäädessään eläkkeelle me lapset ostimme hänelle lahjaksi starttipaketin maalausharrastuksen aloitamiselle (öljyvä