Siirry pääsisältöön

Normandia in my mind - teoksiin vaikutuksia ja valoa


 



Château de I'Isle Marie

Linna, jossa vietin kesät 2017, 2018 ja 2019 'linnanherrana'. Noiden kesien aikana minulla oli mahdollisuus tutustua Normandiaan ja sen nähtävyyksiin, kerätä verkkokalvolle mahdollisimman paljon materiaalia. Otin myös paljon kuvia, varmaankin yhteensä kymmenisen tuhatta.

Normandiassa mielestäni on omanlaisensa valo, joka kiehtoi. Samoin lasku- ja nousuveden ajat olivat innostavia ja mielenkiintoisia. Inspiraation aiheita ei ollut vaikea löytää, niitä käveli vastaan päivittäin.


Ylläoleva kuva on otettu Utah Beachiltä laskuveden aikaan. Utah Beach oli yksi viidestä Normandian maihinnousun rannoista. Tällä rannalla käytiin taistelu kesäkuussa 1944, taistelu  oli voitokas ja onnistunut maihinnousujoukoille toisin kuin Miami Beach. Kuvassa taustalla näkyy sinisimpukkaviljelmät, josta traktorilla keräilijät kävivät päivittäin keräämässä saaliin.


Näkymän innoittamana syntyi tämä teos Beach life, 35x70cm. Teokseen lisäsin tytön juoksemassa lokin perässä, joka oli varsin tavallinen näky ihmisten kerääntyessä nauttimaan rantaelämästä. Teoksen onnellinen omistaja asuu Loviisassa, joka osti sen toisen näyttelyni sadosta.


Tämä kuva on otettu kesäkuussa 2019, jolloin oli paikallinen maagisen ihmeellinen sininen hetki.


Tämä teos on syntynyt näkymän pohjalta, johon olen lisännyt myös pariskunnan ihastelemaan näkymää. Omassa versiossani sinisyys ei ole niin voimakasta kuin kuvassa; taiteilijan vapaus otti vallan tässä kohtaa 😉. Ensimmäisestä näyttelystä myyty teos sijaitsee nyt Haagassa.


Tämäkin kuva on otettu mielipaikastani Utah Beachiltä. Kuva ottohetki on päivä, mutta pilvisyys  antoi erityisen vaikutuksen toistuviin väreihin.


Tämä teos on syntynyt siltä pohjaltaja ja sai nimekseen Coast of Normandy, 60x80cm. Tämäkin teos myytiin ensimmäisestä pitämästäni näyttelystä.



Tämä kuva on otettu luostarisaaren, Mont Saint Michelin, ylätasanteelta. Purjevene on yksinkertaisesti jäänyt paikoilleen kun laskuvesi kenties yllätti ja eteenpäin meno ei ollut enää mahdollista. Ihmiset olivat edelleen veneessä ja odottivat nousuveden tuloa. 


Tämä teos saikin nimekseen Low tide in Normandy, 73x92cm. Oma poikani on onnellinen omistaja.

Tämän kuvan otin huoneeni ikkunasta aamuhämärässä. Huone sijaitsee linnan kolmannessa kerroksessa.


Inspiroituneena tuosta aamuhetkestä syntyi tämä teos, Morning mist, 50x100cm. Toistaiseksi myymätön taulu odottaa ottajaansa.


Edellä kuvatut tapaukset on vain pintaraapaisu kaikista tekemistäni tauluista, joihin Normandiassa oloaikani on vaikuttanut. Voin sanoa, että tunnen Normandian kolkat melkoisen tarkasti, sen rannat ja ravintolat, nähtävyydet. Vein ja toimin oppaana monille ystävilleni, jotka vierailivat linnassa. Kokemukset olivat kertakaikkiaan mahtavia ja ystävien kesken kokemukset tuntuivat entistä merkityksellisemmiltä.

Kiitos kaikille - Cicca, Ralle, Magnus, Dan, Lasse, Lotta, Pasi, Päivi, Anthony, Pete, Ferkku, Majlis sekä Kaisa, jotka kävitte paikan päällä ihailemassa Normandian maisemia ja tervehtimässä minua.
 

Kommentit

Suosikit

Tarinaa näyttelyistäni - pelkoa, jännitystä, odotuksia ja isoja yllätyksiä

  Aloittaessani akryylimaaleilla maalaamisen 2019,  en missään vaiheessa ajatellut maalata saadakseni taulujani näyttelyihin tai esille ylipäätään, halusin vain maalata ja kokeilla. Maalasin onnesta, ilosta ja luomisen himosta. Omasta mielestäni akryylimaalit olivat sopiva tekniikka minulle tämän onnen, ilon ja muidenkin tunteiden sekä tapahtumien levittämiseen kankaille. Laitoin taulujani Facebook-sivulleni ja Instagramiin. Positiivinen palaute ja vastaanotto saivat minut hiukan hämilleni, mutta antoi uskoa maalaamisen jatkamiseen. Keväällä 2020 täysin puskista ystäväni Päivi Loviisasta ehdotti minulle näyttelyn pitämistä Loviisassa. En aivan ollut vakuuttunut asiasta - vielä. Ensimmäisen näyttelyn riputuspuuhissa 2020 Näyttelyt ja niihin valmistautuminen ovat aina jännittäneet, etenkin niistä ensimmäinen. Kun ei ollut kokemusta, ei tiennyt mitä odottaa, ajatukset velloivat epätoivon ja 'en mä sittenkään' -ajatusten välillä ensimmäisen näyttelyni kynnyksellä. Onneksi ystäväni

Miten minusta tuli kuvataitelija

  Itsestäni piirretty kuva valokuvasta (kuvanottohetkellä olin noin 3-vuotias) Kun katson vuosia taaksepäin, mitä näen? Äärimmäisen innokkaan, kokeilun haluisen nuoren miehen alun, joka halusi luoda. Tuossa vaiheessa ei vielä ollut minkäänlaisia ajatuksia tai suunnitelmia vakavammasta tekemisestä. Piirtelin omaksi ilokseni lähes päivittäin ja maalasin vesiväreillä. Innostuksen sai aikaan aina joku idea joko näkemästäni kuvasta tai asiasta, ihmisen ilmeestä. Edessä on ollut varsin pitkä tie. Matkan varrella on syntynyt myös todella paljon suttupaperia eli epäonnistumisia.  Lyijykynäharjoitus    Vesiväriteos, harjoitelma Kaiken alku itselleni on ollut piirtäminen, sen oppiminen ja kehittäminen, sille tasolle kuin vain itsenäisesti pystyin. Vanhempani ostivat minulle lahjaksi kirjan 'Opi piirtämään', jota ahkerasti sitten tutkin ja siitä opiskelin erilaisia piirtämisen saloja. Yritän edelleen kehittää piirtämistäni, en ole siinä omasta mielestäni lähelläkään riittävän hyvää. Vesiv

Hahmotelmasta lopputulokseen - tarinoita taulujen takana - mielenkiintoisia seikkailuja.

Vuosikaudet minulla on ollut erilaisia skitsi-kirjoja ja -vihkoja, joihin olen milloin mitäkin hahmotellut, tietämättä miten se toteutan, missä muodossa, millä tekniikalla ja milloin. Usein hahmotelmaa tehdessä mieleen ei piirry minkäänlaisia mielleyhtymiä tai kuvia lopputuloksesta,  saati sitten väreistä, ja joskus taas ajatus syntyy heti. Syntyneet ajatukset kirjaan ylös myöhempää tarvetta varten; tosin toteutusvaiheessa ylöskirjatut ajatukset voivat saada aivan uudenlaisen merkityksen. Kaikki tämä antaa ja lisää tekemiseen mielenkiintoa. Joskus muistiinpanot koskevat värejä, taustaa, asettelua tai jotain muuta, kenties jotain yksityiskohtaa. Myös mahdollista kankaan kokoa olen miettinyt usein, jos on ollut aavistus lopputuloksesta; silloin jo hahmottelen mielessäni muun muassa asettelua ja värejä.  Tässä tekstissä pureudun muutamiin teoksiin, joista on hahmotelma ja eri valmistusvaiheita. Valotan hiukan niiden syntytaustaa ja ideaa, jos sellaisia on ollut. Aina ei ole, vaan ne synty