Siirry pääsisältöön

Hahmotelmasta lopputulokseen - tarinoita taulujen takana - mielenkiintoisia seikkailuja.

Vuosikaudet minulla on ollut erilaisia skitsi-kirjoja ja -vihkoja, joihin olen milloin mitäkin hahmotellut, tietämättä miten se toteutan, missä muodossa, millä tekniikalla ja milloin. Usein hahmotelmaa tehdessä mieleen ei piirry minkäänlaisia mielleyhtymiä tai kuvia lopputuloksesta,  saati sitten väreistä, ja joskus taas ajatus syntyy heti. Syntyneet ajatukset kirjaan ylös myöhempää tarvetta varten; tosin toteutusvaiheessa ylöskirjatut ajatukset voivat saada aivan uudenlaisen merkityksen. Kaikki tämä antaa ja lisää tekemiseen mielenkiintoa. Joskus muistiinpanot koskevat värejä, taustaa, asettelua tai jotain muuta, kenties jotain yksityiskohtaa. Myös mahdollista kankaan kokoa olen miettinyt usein, jos on ollut aavistus lopputuloksesta; silloin jo hahmottelen mielessäni muun muassa asettelua ja värejä. 

Tässä tekstissä pureudun muutamiin teoksiin, joista on hahmotelma ja eri valmistusvaiheita. Valotan hiukan niiden syntytaustaa ja ideaa, jos sellaisia on ollut. Aina ei ole, vaan ne syntyvät tehdessä, kun teos alkaa resonoida erilaisia asioita, joko kuunneltavan musiikin myötä tai yksittäisen pensselin vedon tai värin ja siihen osuvasti liittyvän mielleyhtämän kera.

Ensimmäinen käsiteltävä teos on tributtini suurelle edesmenneelle taitelijalle, Picassolle. Kaikki tämä teoksen osalta lähti Pariisista ja Picasso -museosta syksyllä 2021. Museossa käydessäni näin seinällä Picassosta otetun mustavalkoisen valokuvan, jonka kuvasin kännykällä mahdollista myöhempää  käyttöä varten. Silloin en vielä tiennyt mihin se johtaa. Kotiin palattuani, olin sen verran innoissani ottamastani kuvasta, että piirsin siitä itselleni kuvan.

Tammikuussa 2022 tutkiessani Avignonista ostamani 1950-luvulta olevan kirjan sivuja, kun mietin seuraavan teoksen aihetta, löysin sivulta 72 lauseen, joka alkoi sanoilla 'Encore que se tet fut...' vapaasti käännettynä ' Vaikka hänen päänsä oli...'.

Samalla syttyi lamppu ja muistin ottamani kuvan Picassosta ja siitä tehdyn hahmotelman,  samalla päätin toteuttaa siitä ja kirjan sivusta teoksen. Sitten katsoin milloin Picasso kuoli, se oli vuosi 1973. Kuinka ollakaan sivu, josta tuon mainitsemani lauseen löysin oli sivu 72 ja kääntöpuoli 73; selvä merkki siis jostain. Nyt en voinut muuta kuin iskeä kiinni aiheeseen, otin canvaksen esiin ja hahmottelin Picasson kasvoja canvakselle. Sitten repäisin kyseisen sivun 72-73 kirjasta ja maalilla 'liimasin' sen canvakseen käyttämällä tietynlaista massa - Golden Fiber Pastea. Samalla se antoi teokseen yksityiskohtaista rakenne ja elävyyttä.

Ensimmäinen vaihe - hahmotelma kankaalle, kyseisen sivun kiinnittäminen sekä pohjaväri.
Toinen vaihe - tummempia alusvärejä ja syvyyden lisäystä, hahmon terävöintiä.
Lopputulos. Tämä oli esillä Tullisillan Kotigalleriassa Loviisassa keväällä 2022, josta se myytiin uudelle omistajalle.

Toinen käsiteltävä teos on Yön tanssiaiset. Tähän idea syntyi eräästä näkemästäni kuvasta ja siinä olevasta naisen asennosta. Hahmottelin tämänkin myöhempää käyttöä varten keväällä 2022. Edessä oli tuleva näyttely helmikuussa, johon tarvittiin uusia teoksia.
Ajatuksena oli luoda tunnelmainen, osittain epäselvä hahmo, jonkinlaisessa sinisävyisessä ympäristössä, jossa on illanhämyinen fiilis.
Tässä ensimmäisessä kuvassa on tehty jo pari kerrosta ja hahmo on alkanut saada lähes loppullisen muotonsa ja värinsä.
Tässä on lisätty sinisiä sävyjä ja tummennettu taustaa, joka sitten lopullisessa versiossa kuultaisi sopivasti läpi ja antaisi tavoitellun tunnelman.
Lopputulos. Teos oli myös esillä Tullisillan Kotigalleriassa, josta se siirtyi uuden omistajan haltuun.

Kolmas käsiteltävä teos on Brooklyn stories. Tästä teoksesta idea oli kypsynyt jo pidemmän aikaa. Pidän henkilökohtaisesti jazzista, ehkä eniten dixieland jazzista. Minua on kiehtonut puhallinsoittajien varsin erikoiset asennot, jazzklubien hämyisyys. Myös Ravintola Pennyn vessassa käydessäni lähes aina kuuli brooklyn-lähtöistä musiikkia. Valitut värit syntyivät ajatuksesta klubien hämyisyydestä johtuen ja paksujen sikarin savujen täyttämistä tiloista, hämärästä valaistuksesta. Minulle Brooklyn edustaa teoksen värejä.
Ensimmäisessä vaiheessa hahmottelin soittajan asennon ja paikan, liimasin stories-osuuden oikeaan laitaan Golden Fibre Pastea käyttäen. Tein väri pohjat ja valuttelin hiukan ohennettua maalia fiiliksen pohjaksi.

Lopputulos on mielestäni varsin svengaava. Monien väritasojen käsittely, antoi teokseen elävyyttä. Tämä oli myös esillä Tullisillan Kotigalleriassa hemikuussa 2022, josta se myytiin uuteen kotiin.

Neljänneksi teokseksi valikoitui tanssi-aiheinen tarina, pienestä tytöstä neljässä erilaisessa asennossa. Inspiraationa teokseen oli näkemäni kuva, josta hahmottelin oman. Teoksen nimi on Tripudio.
Teokseen valitsemani taustavärit olivat Powder Blue ja Raw Sienna, joita ohensin sopivan valuviksi vedellä, levitin niitä rullalla, välissä käytin pensseliä. Mutta rullalla sain aikaiseksi mielenkiintoista rakennetta taustalle. Tiesin, että tulen pitämään tanssijoiden taustan varsin vaaleana, niin rullan aiheuttama rosoisuus kuultaisi läpi lopullisen taustavärin - ohennettu Titanium White.
Samaa herkkyyttä ja keveyttä halusin tytön tanssin pyörteissä heiluviin helmoihin. Titanium Whiten ja läpikuultavan harmaan yhdistelmällä sain valon ja varjon vaikutetta ja elävyyttä hameeseen. Hameessa näkyvissä voimakkaammin valkoisissa ompeleissa käytin vain valkoista, mutta kevyesti, herkyyden ja ilmavuuden säilyttämiseksi.
Tässä työvaiheessa vahvistin tyttöjen hiusten ja ihon väriä. Korjailin ja tarkensin joitakin kohtia hameista, lisäsin kevyesti myös taustaan vähän vaaleutta.
Lopputuloksessa tarkensin vielä muutamia hiusten kohtia, osittain vaalensin niitä ja lisäsin ensimmäiselle tanssitytölle vaalenapunaisen lettinauhan antamaan kiinnostavan yksityiskohdan. Teos nimeltään Tripudio oli näytillä Tullisillan Kotigallerian näyttelyssä helmikuussa 2022. Se myös myytiin.

Viides teos ideoineen edustaa minulle itämaisuutta, sieltä se inspiraatiokin on kotoisin. Näin Italiassa eräässä kuvakirjassa kuvia Vietnamista, ja etenkin yksi kuva teki minuun suuren vaikutuksen. Se toi mieleeni Vietnamin sodan, tuon ei niin miellyttävän tapahtuman. Joka tapauksessa mietin kaikkien kärsimysten seurauksena hiljaista voimaa, jolla ne ihmiset nousivat kaikkien noiden tapahtumien jälkeen uuteen elämään. Sen seurauksena teoksen nimeksi tuli Hiljainen voima.
Ensimmäisessä vaiheessa taustavärit valikoituivat teeman mukaisesti (tribuutti Picassolle ja  tanssivat tytöt). Tässä käytin kuitenkin vähän enemmän harmaata, mutta kaikin puolin saamaa menetelmään kuin edellisessä Tripudio-teoksessa. Sitten hahmottelin tytön ja lisäsin revityn kirjan sivun kertomaan ikäänkuin tarinaa.
Tässä vaiheessa olen lisännyt tytölle tummat hiukset, tehostanut kasvoja tummalla pohjalla ja antanut muulle näkyvälle vartalolle muotoa.
Lopputuloksessa näkyy lisätyt vaaleat kohdat hiuksissa antamaan elävyyttä ja ilmettä. Kasvot saivat loppullisen muotonsa ja värinsä sekä alaosa vartalosta käsitelty Titanium Whitella käyttäen palettiveistä ja sientä. Samoin kevennetty valkoinen taustaväri on levitetty myös pehmeäksi sienellä.
Myös tämä teos oli Loviisassa Tullisillan Kotigallerian näyttelyssä helmikuussa 2022. Toistaiseksi myymättä oleva teos saa uuden mahdollisuuden esiintymiselle 28.10.23 alkaen Galleria 4-kuudessa, Uudenmaankadulla Helsingissä.

Kuudes teos on nimeltään Somewhere. Tämäkin teos on saanut inspiraationsa näkemästäni kuvasta; käsiinsä nojaava, omiin ajatuksiinsa vaipunut tai kenties tulevia miettivä poika. 
Teoksen väritys syntyi oman mielikuvan pohjalta. Kuvittelin menneen ajan, kenties 1800-lukua. Tuohon aikaan, ainakin nähtyjen elokuvien pohjalta, mielestäni värit olivat juuri tällaisia, jolloin elettiin kynttilän valon varassa. Poika ehkä haaveilee jostakin paremmasta, mahdollisesti merille lähdöstä tai kaipaa kenties vaan merillä olevaa isäänsä.
Teos on pieni, intensiivinen teos, jossa mielestäni olen saanut kuvaamani lopputuloksen aikaiseksi. Teos syntyi Ranskassa, Provencessa. Teoksessa olen lisäksi käyttänyt tehosteena wax pastelli-liituja.

Kaikkien näiden kuuden eri teoksen osalta olen saanut matkustaa mieleni sopukoihin, omiin maailmoihin, ajatuksiini, tuntien suurta mielehyvää. Elämä ja maalaaminen on aika mukavaa sanoisin. 

Kaikille toivotan mitä parasta syksyä ja käykäähän tsekkamassa uusin näyttelyni loka-marraskussa 29.10 - 24.11.2023 Galleria 4-Kuus. Näyttely on yhteisnäyttely nukketaitaiteilija Karita Kansinin kanssa.

Kommentit

Suosikit

Muistojen pauloissa

  Jotenkin vanhemmiten sitä herkistyy muistelemaan mennyttä aikaa, lapsuutta, nuoruutta, tapahtumia vanhoja valokuvia selatessa. Kuva yllä on äitini pienenä tyttönä. Halusin välittää itselleni oman fiilikseni paperille tästä kuvasta. Kaikki muistot äidistäni ovat hyvin rakkaita. Hän valitettavasti menehtyi syöpään ollessani 22-vuotias, mutta muistan häntä ja ajattelen häntä lähes päivittäin hymy huulilla. Mustavalkoiset valokuvat antavat mahdollisuuden toteuttaa oma värimaailma teoksiin. Niitä olen nyt viimeaikoina tehnyt kaksi. 'Mennyt aika' ja 'Perhosen kosketus'. Molemmissa lähtökohtana oli mustavalkoinen valokuva, jotka toivat nuoruuden muistot pintaan, tunnelman ja sitä kautta värimaailman - väripaletin, jota halusin käyttää. 'Mennyt aika' kertoo minulle ehkä eniten äitini lapsuusajasta. Kuva ei tosin ole äidistäni, mutta hänen lapsuuden aikansa tunnelmasta. Äiti syntyi Petsamossa. Tuohon aikaan kuvan malliset takit lienevät olleen valmistettuja usein villa...

Pienen pojan maailmaa ihmettelevät tarinat

Pienen pojan tarina sai alunperin alkunsa Pariisissa, yhdessä niistä monista kauniista puistoista, joita Pariisissa on. Oli syksyn puoliväli 2021 meneillään ja kyseinen poika juoksenteli puistossa ihmetellen erilaisia asioita; niin puistossa kuin sen ympäristössäkin. Sain ikuistettua pojan kameralla. En silloin vielä tiennyt mitä kuva-aihiolla teen ja miten sitä käytän, mutta nyt hän esiintyy jo kolmessa teoksessa. Voisiko sitä jo kutsua jonkinlaiseksi sarjaksi. Sarjan ensimmäinen teos valmistui jo aikaisin keväällä 2022. Teos oli matkalla syksyllä pidettävään näyttelyyn Galleria FOGGAssa. Irronnutta ilmapalloaan ihmetellessä, pojalla on kenties ajatuksissa suuret haaveet elämästä ja sen ihmeistä; yksi niistä on leijaileva ilmapallo ja mihin se on matkalla. Teos sai nimen 'Haaveitako vain' - 50x40cm. Teos löysi näyttelystä tiensä uuteen kotiin. Tästä teoksesta olen jo  aiemmin  erillisen jutun ja sen taustat kertonut 'Kaunein asia elämässä  on rakkaus-teos' blogi-kirjoi...

Opettamisen riemua - onnistumisen iloa

Eräänä tammikuun päivänä soi puhelin. Toisessa päässä kysyttiin kiinnostaisiko minua ryhtyä opettajaksi; olin äimän käkenä ja isona kysymysmerkkinä ja samalla salaa innoissani.   Itä-Helsingin Taideseuran järjestämälle Akryylimaalauksen perusteet -kurssille etsittiin sopivaa opettajaa ja he kysyivät minulta kiinnostustani asiaan. Ensin oli suuri epäusko - minäkö? Ja samalla tietyllä tapaa tunsin itseni otetulta ja kysymys tuntui itseasiassa tosi hyvältä. Päivän harkittuani vastasin kyllä kiinnostaa! Kurssi alkoi tammikuun 22. päivä, ilmassa oli jännitystä. Olin valmistellut powerpoint-esityksen ensimmäiseen kertaan. Kävin esityksessä läpi akryylimaalauksen perusteita, väriympyrää, välineitä, maaleja ja yleisellä tasolla tyylejä ja erilaisia toteutustapoja.  Ensimmäisen kerran aiheeksi valitsin maiseman, jota kukin toteutti omalla tavallaan. Kiersin katsomassa ja antamassa tarvittaessa tukea ja ohjeita. Olin otettu siitä innosta millä oppilaat kävivät aiheen kimppuun. Olin myös...