Siirry pääsisältöön

Kiitollisena isäni jalanjäljillä

 

Heikki Tikanoja 😍
28.12.1919 -  21.12.2012

Usein nuorempana mietin mistä innostukseni ja kiinnostukseni tulivat piirtämiseen ja maalaamiseen sekä näyttelemiseen. Varmasti osa on saatu geeneissä. Näytteleminen osaltani jäi hyvin hyvin vähäiseksi, enimmäkseen haaveeksi. Piirtämässä ja maalaamassa muistan itseni paremmin kuin koululäksyjeni parissa. Into oppia piirtämään paremmin ja paremmin oli niin kova.

Isäni Heikki oli taiteilija ja musiikinharrastaja. Normaali arkityö kuitenkin otti oman tilansa täysipainoiselta taiteen tekemiseltä ennen eläkeikää. Kuorolaulu ja erityisesti pianonsoitto olivat musiikkiharrastuksista rakkaimpia. Myös näytteleminen oli tuttua; sitä hän harrasti Vaasan englanninkielisessä harrastelijateatterissa. Kotona ollessaan hän lähes aina piirteli jotain, enimmäkseen lyijykynällä, teki ristikoita tai soitti pianoa. 

Isäni täyttäessä 63 vuotta ja jäädessään eläkkeelle me lapset ostimme hänelle lahjaksi starttipaketin maalausharrastuksen aloitamiselle (öljyvärejä, pensseleitä, maalaustelineen, yhden canvaksen ja joitain muita tarpeellisia välineitä). Muistaakseni ensimmäinen hänen tekemänsä teos öljyväreillä oli muotokuva hänen omasta äidistään, meille rakkaasta Anni-mummusta.

Tässä hän on näyttelijän hommissa Vaasassa, toinen vasemmalta.

Tässä hänellä on menossa toinen tai kolmas työnsä, jossa kohteena oli Loviisassa sijaitsevan kesäpaikkamme saunarakennus ja sen ympäristö.

Öljyvärimaalamisen jälkeen hän kokeili myös muita tekniikoita kuten pastellivärejä. Pastelliväreistä muodostui hänelle ehkä tärkein ja suosituin tekniikka, ainakin mitä töiden määrään tulee. Pastellitöitä löytyy hänen omasta kodistaan sekä jokaisen lapsen kotoa useampia. Alla on esimerkkinä neljä hänen pastellityötään; jokainen näistä töistä on herkkä omalla tavallaan.





Myöhemmässä vaiheessa hän kokeili monenlaisia muitakin tekniikoita ja tapoja pastelliliitujen ja öljyvärien lisäksi kuten vesivärit, taidegrafiikka, hiili, kuvanveisto. Hän osallistui monille erilaisille kesäkursseille, joista hän tuli aina yhtä innostuneena takaisin. Yksin hänen opettajistaan oli mm. taitelija Artti Pohjanheimo, joka parhaiten tunnetaan muotokuvistaan.

Tässä yksi esimerkki hänen vesiväritöistään. Tämän sain 50-vuotislahjaksi häneltä, joka nyt on olohuoneeni seinällä. Ihailen sitä päivittäin. Alla myös hiilellä piirretty hahmotelma aiheesta. Valitettavasti itse taulun värit eivät välity oikein tässä kuvassa. Talvimaiseman tunnelma on kuitenkin minusta käsinkosketeltava livenä, tunnen jopa pakkasen purevan kiristyksen korvanlehdillä sitä katsoessani.




Vuonna 2000 hän teki meille lapsille taidegrafiikka -sarjan. Tätä sarjaa hän teki vain viisi painosta, yhden itselleen ja muut lapsille. Aiheet olivat hyvin rakkaita hänelle henkilökohtaisesti, etenkin Purjevene. Purjehdusta hän varsinkin Vaasassa  nuoruudessaan harrasti paljon ja myöhemmin aina kun se oli mahdollista. Linnut olivat viimeisinä vuosina lajista riippumatta suuren kiinnostuksen kohde. Ovet ja niiden monimuotoisuus etenkin vanhoissa maalaistaloympäristöissä olivat mielenkiintoinen kohde. Ja sitten meidän edesmennyt kissamme Sylvester on myös ikuistettu meille lapsille muistoksi.









Näistä grafiikkatöistä ehdoton henkilökohtainen suosikkini on Ovi.

Oli suuri ilo ja kunnia seurata hänen tekemistään ja edistymistään vuosien varrella. Ihailin hänen tyyliään.

Isältäni opin  paljon, kuunnellen, keskustellen ja seuraten; nyt kiitollisena isäni jalanjäljillä. Taide on jokapäiväistä elämääni ja osa minua; olen onnellinen siitä.


Hän oli HOT (Heikki Olavi Tikanoja), nimimerkki, jolla hän merkitsi teoksensa.

Kommentit

Suosikit

Tarinaa näyttelyistäni - pelkoa, jännitystä, odotuksia ja isoja yllätyksiä

  Aloittaessani akryylimaaleilla maalaamisen 2019,  en missään vaiheessa ajatellut maalata saadakseni taulujani näyttelyihin tai esille ylipäätään, halusin vain maalata ja kokeilla. Maalasin onnesta, ilosta ja luomisen himosta. Omasta mielestäni akryylimaalit olivat sopiva tekniikka minulle tämän onnen, ilon ja muidenkin tunteiden sekä tapahtumien levittämiseen kankaille. Laitoin taulujani Facebook-sivulleni ja Instagramiin. Positiivinen palaute ja vastaanotto saivat minut hiukan hämilleni, mutta antoi uskoa maalaamisen jatkamiseen. Keväällä 2020 täysin puskista ystäväni Päivi Loviisasta ehdotti minulle näyttelyn pitämistä Loviisassa. En aivan ollut vakuuttunut asiasta - vielä. Ensimmäisen näyttelyn riputuspuuhissa 2020 Näyttelyt ja niihin valmistautuminen ovat aina jännittäneet, etenkin niistä ensimmäinen. Kun ei ollut kokemusta, ei tiennyt mitä odottaa, ajatukset velloivat epätoivon ja 'en mä sittenkään' -ajatusten välillä ensimmäisen näyttelyni kynnyksellä. Onneksi ystäväni

Tunnelmia Italiasta, matka inspiraatiosiemenien perässä

Välillä täyttyy ottaa etäisyyttä studiosta, maalaamisesta ja päivittäisestä uusien teosten suunnittelusta. Tuntuu joskus, että jähmetyn paikoilleni kuin puuro. Mikään ei etene. Tiedän kuitenkin olevani suhteellisen tuottelias. Ensi vuoden marraskuussa pidettävässä näyttelyssä todennäköisesti teoksista löytyy nyt koettua värimaailmaa, mitä muuta, saas nähdä 😉. Etäisyyttä  studiosta  lähdin hakemaan vaimoni kanssa Pohjois-Italiasta, Piemontesta. Syksyn värit leikkivät upean valon kanssa, sekoittuen välillä hempeään usvaan. Ilme muuttuu päivän aikana useaan otteeseen. Aamut ja illat antavat parasta väriskaalaa. Pari ajatuksen alla olevaa teosta saattavat sotkeutua keskenään. Joskus se on hyvä, sillä se saattaa tuottaa mieluisia yllätyksiä, uusia tapoja toteuttaa jokin kohta, väriyhdistelmä tai jotain muuta positiivista tapahtuu. Tässä on osa yhdestä keskeneräisestä teoksesta esimerkkinä, jossa syksyn värit toistuvat kuten olen ne kokenut Italiassa (esim. jos vertaa ylläolevaa kuvaa). Teo